Baby producten

Zwitsal,

In 1919 kreeg een apotheker uit Apeldoorn een zalf in Zwitserland, waar een heilzame werking vanuit zou gaan. Hij kreeg het recept mee en in 1920 bracht hij dit op de Nederlandse markt onder de naam Zwitserse Zalf.

​​In 1928 werd deze naam samengevoegd tot Zwitsal.

Producten van Zwitsal worden sinds 1974 verkocht in een herkenbare gele verpakking.

 

Het babyhoofdje is letterlijk het gezicht van het merk Zwitsal en is gebaseerd op de dochter van de oprichter.

 

Ook in onze vitrinekast zijn diverse producten te vinden van Zwitsal, sommige blikjes zijn al meer dan vijftig jaar oud.

 

Zuigfles,

Honderd jaar geleden gaven de meeste moeders borstvoeding. Maar de zuigelingensterfte lag in Nederland toen rond de 17%. Vooral in kringen uit de sociaal zwakkere milieus, de “on- en minvermogenden”-  waren veel slachtoffers. Ondervoeding, infecties, uitdroging en voedingsstoornissen waren de oorzaak van deze hoge sterfte.

In 1901 is in Den Haag het eerste consultatiebureau geopend om de gezondheid van deze kinderen te bevorderen.

 

Daar hoorde ook een melkkeuken die dagelijks gratis melk verstrekte, melk van “koeien die zomers op apart uitgezochte weiden moesten grazen en ’s winters alleen hooi, lijnkoeken en zemelen moesten krijgen”.

Rond 1935 zijn de meeste melkkeukens weer ter ziele omdat men ontdekt had dat de sterfte onder fles gevoede kinderen hoger is dan die met borstvoeding.

In plaats van gratis melk op sociale indicatie kon men een “zoogpremie” krijgen voor het geven van borstvoeding.

 

(Bron dr. C.F. Stolper).

 

Molenaar kindermeel,

Rond 1900 kreeg Pieter Molenaar van een huisarts het verzoek om wat rijst te malen t.b.v. een zieke zuigeling. Met een koffiemolen werd de rijst tot meel gemalen.

Van dit werd een papje gemaakt en aan de zieke baby gevoerd, met als resultaat dat het kindje goed begon te groeien en na een korte tijd geheel beter was.

Daarna werden alle baby’s grootgebracht met Molenaar Rijstemeel.

 

Geboortekaartjes, wij gaan heel ver trug in de tijd waar toen de stads / dorpsomroeper aankondigde dat er een baby was geboren. Ook werd er aan de deur een een klopper bevestigd, "dit was een kanten handwerkje" met een klein papiertje dan was er een meisje geboren zat er geen papiertje in dan was het een jongetje.

 

Rond 1850 kwmen de eertse geadresseerde geboortebrieven deze waren e saai en formeel uit. Rond 1940 werden de eerste geboortekaartjes verstuurd maar dan vaak alleen door de rijke families en waren deze nog wel formeel en somber zonder afbeelding, later in de jaren 60 werden de kaartjes in zwart wit afgedrukt en werden de naam van het kind  broer(s) / zus (sen) en de ouders vermeld. zo ook deze kaartjes die gisteren bij ons zijn afgegeven in het museum.

 

 

 

 

Ook werden er geboortetelegramen verstuurd deze werden gestuurd rond de jaren 1900.

 

 

 

 

 

Deze afbeeldingen zijn eigendom van het Nostalgische kinder- en poppenwagen museum.